Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Düve Alım Desteklenmesine İlişkin Proje” kapsamındaki başvurular Bakanlığımızca belirlenen İlimizin de içerisinde bulunduğu illerde başlamıştır.
. Başvuru Yeri ve Zamanı:
Bu hibe desteğinden yararlanmak isteyen yetiştirici/üreticiler işletmenin bulunduğu /ikamet edilen il/ilçe müdürlüklerine, başvurularını bizzat kendileri tarafından yapması şarttır.Farklı İl/İlçelerde birden fazla işletmesi olanlar ise ikamet etttiği il yetiştirici bölgesi olarak belirlenen iller içerisinde bulunmuyorsa işletmesinin bulunduğu yetiştirici bölgesindeki herhangi bir yerdeki İl/İlçe müdürlüğüne o işletmeleri için müracaat eder.
.
2017 yılı için başvurular 11 Eylül- 10 Ekim 2017 tarihleri arasında alınacaktır.
Destekleme Konuları ve Hibe Oranı
TÜRKVET ‘e kayıtlı sığır işletmesi olan yetiştiricilere en az 20, en çok 200 baş düve alım bedelinin % 30 hibe olarak verilmektedir.
Hibe Programına Kimler Başvuru Yapabilir
- a) Gerçek Kişiler
- b) Tüzel Kişiler
Her müracaat sahibi düve alım desteğinden sadece bir defa yararlanabilir.
Hibe desteğinden şirket ortağı olarak yararlanan yetiştiri/üretici şirket ortaklığından ayrılsa dahi hibe desteğinden bir daha yararlanamaz.
Hibe Programında Yararlanmak İçin Başvuruda Bulunacak Gerçek ve Tüzel Kişilerde Aranacak Şartlar;
- a) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 26.08.2017 tarihinden itibaren 18 yaşını doldurmuş olmak.
- b) TÜRKVET sistemine kayıtlı sığır işletmesine sahip olduğuna dair güncel belgeyi veya tüzel kişilerin (birlik, şirket vs.) başvurularında işletmenin kurucu/ortaklardan birinin belirtilen şartlara haiz işletme sahibi olduğuna dair belgeyi başvurusu ile birlikte sunmuş olması gerekmektedir.
- c) İşletme kapasitesi ile talep edilen hayvan sayısı uyumlu olacaktır.
ç) Gerçek ve tüzel kişilerin kamudan bağımsız olması gerekir. Devlet Memurları, Kamu İşçileri veya Devlet Üniversitelerinde görevli öğretim elemanları başvuramazlar.
- d) Yetiştirici/üreticiler yatırım kredi ve vergi teşviklerinden yararlanabilirler.
- Tüzel kişilikler, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde hibe programlarında yer alan yatırım konusunda faaliyet yürüteceklerini belirtirler.
- Başvuruda bulunacak kişi ve kuruluşların yetkili kurul ve/veya organlarından; Kararname kapsamındaki desteklere başvuru yapması, uygulamaların gerçekleştirilmesi konularında yetki almış olmaları gerekmektedir.
- Aynı işletme için kapasitesi ne olursa olsun 2. bir yetiştirici/üretici tarafından yapılan başvurular işleme alınmayacaktır.
- Daha önce Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarından damızlık hayvan alımı hibesi için yararlanılmış olan hibeler kapsamında aynı işletme için tekrar başvuru yapılamaz
Desteklemeden Yararlanamayacak Olanlar
- Kamu kurum ve kuruluşları, bunların vakıf, birlik ve benzeri teşekkülleri ile bunların içinde bulunduğu ortaklıkları,
- Kanuni takipte vergi borcu ve Sosyal Güvenlik Kurumuna prim borcu olanlar. Tahsil Genel Tebliği hükümleri uyarınca tahsil dairelerinin verdiği bilgiye istinaden kapsama giren alacak türlerinin toplam tutarının 5000 lirayı aşmaması halinde borcun bulunmadığı kabul edilerek gerekli ödemeler yapılabilecektir.
- 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 23 üncü maddesi hükümleri uygulananlar, (İl Müdürlüklerince ÇKS sisteminden sorgulama yapılır)
- İflas etmek veya tasfiye edilmek, ilişkileri mahkemeler tarafından yönetilmek, kredi verenlerle anlaşma yapmak, işletme faaliyetlerini askıya almış olmak, bu konularla ilgili işlemlere tabi olmak veya ulusal yasa veya düzenlemelerle benzer bir durumdan kaynaklanan konumda olanlar,
- Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyenler
- Destekleme prosedürü ile ilgili olarak kendi yükümlülüklerini yerine getirememe konusunda ciddi bir ihlal içinde bulundukları ilan edilmiş durumunda olanlar.
Hibe Desteği Kapsamında olan Hayvanlar
Başvuru dönemi itibari ile hibeye esas üst sınır için;
“Kombine ve etçi damızlık gebe düve fiyatı 8.500 TL/baş”
“Kombine ve etçi 8-13 aylık damızlık boş dişi sığır fiyatı 5.000 TL/baş”
Destek kapsamına girecek kombine etçi ırklar Simental,Kırmızı/Siyah Angus,Hereford,Limuzin,Şarole ve Belçika Mavisi olarak belirlenmiştir.Düve alımları Düve Yetiştirici Merkezleri,Hastalıktan ari İşletmeler,TİGEM ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden gerçekleştirilecektir.
Üreticilerimizin düve alım desteklemelerinden yararlanabilmeleri için başvurularını yapmak üzere belirtilen tarihler arasında gerekli belgelerle birlikte İlçe Müdürlüklerine gelmesi gerekmektedir.
İlgililere önemle duyurulur.