MÜSİAD Üyesi işadamlarıyla biraraya gelen derneğin gönül üyesi Canik Belediye Başkanı Osman Genç, dünya ekonomisinin yeniden şekillendiğini ve Türkiye’nin hedeflerinin Samsun’a önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, şehrin bu fırsatları iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
MÜSİAD Gönül Üyesi Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyesi işadamlarıyla bir araya geldi. Canik Kültür Merkezi’nde MÜSİAD Şube Başkanı Haluk Tan’ın da yer aldığı buluşmada işadamlarıyla sohbet eden Başkan Genç, işadamlarına Yeni Dünyada Türkiye’nin öneminden ve Samsun’u bekleyen fırsatlardan bahsetti. Dünya ekonomisinin yeniden şekillendiğini ve Türkiye’nin hedeflerinin Samsun’a önemli fırsatlar sunduğunu belirten Genç, şehrin bu fırsatları iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
SAMSUN YENİDEN TİCARET ŞEHRİ OLABİLİR
Samsun’un hedeflerinin, Türkiye ve dünyanın gerçekleriyle örtüşmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Genç, Samsun’un potansiyeli olan bir şehir olduğunu belirtti. Başkan Genç, “Eğer şehir olarak geleceğe koşacaksak dünyanın yeniden şekillenişini ve Türkiye’nin hedeflerini gözardı edemeyiz. Şehirlerin hedefleri ülkelerin hedefleriyle örtüşmelidir. Samsun geçmişte bir ticaret şehriydi. Bugün bunu yeniden sağlamak bu şehrin dinamikleri olarak bizlerin elinde. Doğru ve vizyoner projelerle Samsun’u yeniden bir ticaret şehri yapabiliriz. Bir şehirde sanayi ve ticaret gelişmedikçe, o şehir gelişemez, zenginleşemez. Samsun’da ticareti mutlaka geliştirmemiz lazım” dedi.
DEMİRYOLU AĞI GÜÇLENDİRİLMELİ
Yeni bin yılda şehirlerin yarıştığını hatırlatan Başkan Osman Genç, “Bilimle ticareti mutlaka buluşturmamız gerekiyor. Üniversiteyi şehirle buluşturmalıyız. Zihinsel dönüşümü hepimiz gerçekleştirmek zorundayız. Artık 4. sanayi devrinde yaşıyoruz. Ar-Ge’ye önem vermeliyiz. Bu devirde domates, biber satarak diğer şehirlerle ve ülkelerle yarışamazsınız. Bu devirde ulaşım ve lojistik ön plana çıkıyor. Samsun kendini buna göre planlamalıdır. Samsun’un demiryolu ağını güçlendirmeliyiz ve bu şehri mutlaka Demir İpek Yolu’na bağlamalıyız. Ayrıca Samsun-Batum ve Samsun-Irak Demiryolu için şehir olarak çaba göstermeliyiz” diye konuştu.
‘YÖNETİCİLER İŞADAMLARINA GÜVEN VERMELİ’
Samsun’un iki şeye ihtiyacı olduğunu, bunların da “plan ve güven” olduğunu dile getiren Genç, “Bu şehrin mutlaka bir Kullanma Kılavuzu olmalıdır. Bunu yaptığınız takdirde şehrin sorununun yüzde 80’ini çözmüşsünüz demektir. Güven ise, asayiş güvenliğinin yanısıra bu şehir, yani yöneticileri yatırımcılara güven vermelidir. Bunları sağladığımızda şehrimizin yatırım çekmemesi için hiçbir sebep yok. Şehirlere yön verecek olan yerel yönetimlerdir. 21. yüzyılda belediye başkanlarının başarı kriterleri de değişti. Şehre kazandırdığınız okul sayısı, kültür merkezi, hastane, fabrika sayısı kadar başarılısınız, işsizliği ne kadar önlemişseniz o kadar başarılı sayılıyorsunuz. Yani ürettiğiniz kadar değerlisiniz” şeklinde konuştu.