Kamu yöneticilerinin ve farklı meslek mensuplarının birçoğu bilmez Orman Mühendisinin vasfının ala duruşunu..
Bu nedenle, ele aldığımız meslek ve mensuplarını “Orman alanı” dahilinde görenler büyük bir yanlışa meyletmiş demektir..
Oysa, “Mühendis” ünvanına haiz olan Ormancılar; karar verici, planlayıcı, uygulayıcı ve üretici gibi vasıfları sırtlayan yöneticilerdir..
Dört yıllık eğitim sonrası; Fenni altyapı, planlama yetisi, biyolojik dağarcık, saha adamı gibi yeteneklerle çok amaçlı fayda sağlayan kolektif bir personel olarak varlık sürdürürler..
Ne yazıktır ki; en yoğun istihdam alanı kamu olarak karşımıza çıkıyor..
Son yıllarda, kamuya istihdam sayısındaki bariz azalmayla beraber zor günler geçiriliyor..
Bu da, fazla olan sayısı her geçen gün artan genç orman mühendislerini harekete geçirip çıkar yolları aramaya itmiştir..
Bu yollar da, mevcut kamu istihdam alanlarına alternatif olabilecek diğer kamu kurumları ve özel sektörde açılacak veya uygun görülecek pozisyon arayışından ibarettir.
*** *** ***
Orman Mühendisleri, Orman Mühendisleri Odası’nın esaslarına göre mesleki çalışmalarını yaparlar..
Bu Oda;
Mesleğinin gelişmesine yardımcı olmak(!) için meslek hizmetleri alanında araştırma yapmak ve üyelerine sunmak(!)
Mesleklerinin gelişmesi ve tanıtılmasıyla ilgili olarak teknik kongre, seminer, sempozyum, konferans ve sergiler düzenlemek(!)
Üyeler arası dayanışmayı sağlamak ve üyelerin hak ve yetki, meslek şeref ve haysiyetlerinin korunması ile ilgili her türlü tedbiri almak, aykırı hareket edenleri izleyerek gerekli disiplin uygulamasında bulunmak(!)
Üyelerin mesleki çalışmalarında uymak zorunda bulundukları kuralları tespit etmek ve mesleki denetimi sağlayıcı yönetmelikler çıkarmak(!)
Gibi birçok görev ve yükümlülüğü bulunmaktadır..
Orman Mühendisliği mesleğinin; şeref ve haysiyetiyle ilgili ciddi şüphe uyandıracak vaziyet gün gibi ortadadır..
Binlerce mezun genç mühendis, dar bir çemberde, iş ümidiyle dönüp durmaktadır..
Bu durum ne ölçüde; mesleğin gelişimine etken olunduğunu, tanıtımdaki üstün etkinliğini, mesleğin şeref ve haysiyet çıtasını, mesleki çalışmaların uygulanmasındaki denetimin varlığını mevcut kılmaktadır?
Endişe ile izlemekteyiz..
*** *** ***
Orman Mühendislerinin, OMO’nun yönetimi kimde olursa olsun; özel sektörde var olan dar iş sahasındaki şartların iyileştirilmesi ve bu işleyişin denetimi(!), mesleki faaliyet kapsamında iş sahasının genişletilmesi, belediye gibi kurumlarda ilgili alanlarda istihdam sahası oluşturulması gibi hususlardı..
Ve en önemlisi; bakanlık ve genel müdürlük ile iyi ilişkiler kurup ortak hareket edebilecek bir yönetim idi..
Ne yazık ki; tüm olumsuzlukların varlığı haricinde bu da sağlanamadı..
Tüm bu sorunları ve eksik tavırları sırtlanan OMO’nun Batı Akdeniz Şube Başkanı Vahdet Afşin Karacan, yaklaşan OMO seçimleri için “Meslekte Birlik“ gurubu aleyhine, sosyal medya ağında paylaşımda bulunan Orman Mühendisliği isimli bir profile hiç de hoş olmayan çıkışlarda bulundu..
Birçok kişi gibi benim de tepkimi çekmiş oldu..
Makamın ve kale alınışının vermiş olduğu gazla olacak ki; bahsi geçen meslektaşa “Koçum, Aslanım” gibi hayvanvari ve küçümser sıfatlarla hitap ederek ve “Sen kesin Birliğe Çağrı Gurubuna oy vereceksin” önyargısında bulunarak..
Asıl derdinin; kim ve hangi cepheden olursa olsun, mesleğin ve meslektaşlarının bekası değil, elde ettiği koltuğu kaybetmemek olduğu şımarık tavrıyla görünmektedir..
Eleştiri varsa, saygı sevgi çerçevesinde sineye çekip sabırla savunma yapacaksın..
Yarışın, yegane ilkesi bu olmalıydı..
Bu tarz üslup ile karşılaşan bireylerin, yaklaşan oda seçiminde, sandığa Meslekte Birlik Grubu için gitmesi mümkün mü?
Karar, ezilen ve de ezdirilen Orman Mühendislerinindir!
Allah’a emanet kalın.