Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay KILIÇ ve beraberinde Vali İbrahim ŞAHİN, 31.03.2017 Cuma günü saat 14.00’de, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin 42. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törene katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından göreve geldikten sonra yapılanları ve yapılacak olan projeleri anlatan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait BİLGİÇ yaptığı konuşmasında, “Diğer üniversitelere göre uluslararasılaşma konusunda bir adım önem geçmiş durumdayız. 102 ülkeden 2 bin 600 civarında uluslararası öğrenci üniversitemizde eğitim görmekte. Kampüsümüz Birleşmiş Milletler’e dönmüş durumda. Her renkten, her ırktan, her inançtan öğrencilerimiz var. Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısı toplam öğrenci sayısının yüzde 1,4’ü kadar. Onndokuz Mayıs Üniversitesi’nde uluslararası öğrenci sayısı toplam öğrenci sayısı arasında yüzde 4,7 durumunda. Türkiye’deki toplam uluslararası öğrenci sayısı arasında bizim oranımız yüzde 3,181, üniversite içerisinde yüzde 3 oranla üniversitemiz Türkiye ortalamasının 2 kat üzerinde.”dedi.
Vali ŞAHİN törende yaptığı konuşmasında, “Üniversite ile ilgili olarak söylemek istediğim şey şehre yapacağı katkılar. Bununla ilgili olarak hep beraber neler yapabiliriz buna bakmak lazım. Üniversite ile beraber bizim son yıllarda yaptığımız lokal çalışmalar oldu. Bunlar beni hem heyecanlandırıyor, hem de ilerde güzel işler yapacağımızla ilgili olarak da ümitli oluyorum. Üniversite ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mutlak suretle el ele verip çaba sarf etmemiz gerekiyor. Özellikle KÜSİ dediğimiz kamu, sanayi üniversite işbirliğini gündemimizden ayırmamamız gerekiyor. Kamu, sanayi, üniversite işbirliği bizim şehrimize kattığımız katma değer değil. Bunu biraz daha ileriye taşıyarak ve ülke geneline yayarak bölgesel bir güç olmamız gerekiyor.
Cumhurbaşkanımız şehrimize teşrif ettiklerinde şehrimizin ikinci bir üniversiteye ihtiyacı olduğunu söylemiştim. Bu kapatılan üniversiteden bahsettim. Çok önemsedi. Sayın Cumhurbaşkanım ‘Hoca bulur muyuz?’ diye sordu bana. Ben de 2 binden fazla Ondokuz Mayıs Üniversitemiz de hocamız var, dolayısıyla hoca problemi olmaz, zaman içerisinde telafi edilir dedim. Biz ilimizde cerrahi aletleri öne çıkarmak için büyük bir gayret içerisinde çalışıyoruz. Bunu bir şekilde ilimizde sağlamamız gerekiyor. Üniversitenin bu çalışma ile birlikte kentin diğer dinamiklerini de sürdürmesi gerekiyor.
Son yıllarda üniversite ile hükümetin uyumu gerçekten çok ciddi anlamda mesafede kat ettiriyor. İnşallah bunları el birliği ile sağlayacağız. Ondokuz Mayıs Üniversitemiz de yüksek lisans ve doktorayla ilgili bizim öğrenci sayımız çok sınırlı. Halbuki, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde binlerce yüksek lisans ve doktora öğrencisinin olması gerekiyor. Eğer biz bunu sağlayabilirsek çok ciddi anlamda mesafe kat etmiş oluruz. Üniversitemizin yetiştirdiği öğrencilerin en güzel yerlerde meslek hayatlarını sürdürmelerini, akademisyenlerimizin akademik kariyerlerine yeni şeyler katmaları ümidiyle, mutlu ve huzurlu çalışmalarınızı dileyerek, kuruluş yıldönümünüzü kutluyorum.”dedi.
Üniversitenin Samsun’da nefes alınacak yerlerden biri olduğunu, buraya gelenlerin önünün açılması ve sosyal yaşamın üniversite içinde sağlanması gerektiğini belirten Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay KILIÇ yaptığı konuşmasında, “Tüm bu unsurlar bir araya geldiği zaman üniversite şehirle beraber gelişir, büyür ve şehrin gelişimine en büyük katkıyı verir. Samsun’a bir üniversite daha tabii ki kurulması lazım. Genişleme anlamındaki, akademik anlamdaki kalitesine ödün vermeden yapmak istemesi durumunda artık yavaş, yavaş sınırına gelmiş durumda. Çünkü belli sayının üzerine çıkmak, akademik anlamdaki kaliteyi etkileyebilir. Samsun nüfusu ve altyapısı ikinci bir üniversiteyi kaldırabilecek durumdadır. İşitme Engelliler Olimpiyatları bu yaz Samsun’da yapılacak. Bu organizasyon dünyadaki üçüncü büyük organizasyon. Bu organizasyonu Samsun’da gerçekleştiriyor olmamızda üniversitemizin de büyük katkısı var. İşitme Engelliler Olimpiyatları tarihinde ilk kez bir sporcu köyü kuruluyor. Neden? Çünkü OMÜ içindeki Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtların üniversiteyle beraber vereceği hizmetle, üniversitede bir spor köyü olacak. Samsun ilklerin şehridir. Elde ettiğimiz başarıları görüp üzerine yenilerini ekleyeceğiz, eksikliklerimizi de özeleştiri yaparak dile getireceğiz. Gençler ülkemizin geleceğini kuracak.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi ilk 5’te olmak durumunda. Maalesef ülkemizin tarihi gelişimi içinde, zaman, zaman öğrencilerimizi ve gençlerimizi farklılıkların üzerine ayrıştırmak üzere birileri caba gösteriyor. Biz hep şunu söyledik, bizim farklılıklarımız, zenginliklerimiz oldu. Buraya farklı düşüncelerden, farklı şehirlerden öğrenciler geliyor. Farklı şehirlerden olacaklar, farklı gelecek vizyonları olacak ama beraber olacakları çok önemli ortak noktaları var. OMÜ’ye geldiklerinde şu ortak noktada birleşmiş olacaklar. Hepsi OMÜ’lü olacak. İTÜ’lü, Hacettepeli, Siyasal fakülteli, Mülkiyeliler… Bu tip ayrımların oluştuğu üniversiteler çok farklı noktalara gidiyor. Buraya hayata hazırlanmak üzere gelen öğrencilerin hepsi artık OMÜ’lü oldu. Bu ortak noktanın etrafında birleşecekler. Ayrıca medeniyetlerinden, geldikleri o şehirlerden getirdikleri farklılıkları birbirleriyle paylaşacaklar. Ondan sonra o farklılıklar etrafında ayrışmayacaklar, birleşecekler ve ülkemizin geleceğini kuracaklar. Onun için gençlerimiz değerlidir. Yarın bir gün er meydanına çıkmak gerekirse bu milletin evlatları asla geri durmazlar.
15 Temmuz gecesi bunu gösterdiler. Dolayısıyla biz gençlerimize güveniyoruz. 16 yaşında bu ülkenin geleceği için sokaklarda şehit olan gençlerimiz var. İster 18 olsun, ister 25 olsun, ister 30 olsun, ister 60 yaşında kendini genç hissedenler olsun. Yaşla ölçülmez bazı şeyler, dolayısıyla kendimize güveneceğiz. Tarihimizden aldığımız güçle ve geleceği birlikte oluşturacağımızı, beraber inşa edeceğimizi, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının da ülkesinin geleceğiyle ilgili söz söyleme hakkı olduğunu biliyoruz.”dedi.
Konuşmalardan sonra, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait BİLGİÇ, doğaya armağan edilen birer fidanın sertifikasını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay KILIÇ, Vali İbrahim ŞAHİN ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ’a takdim etti. Program solo ve koro şarkıları ile devam etti. Daha sonra 2016 yılında performanslarıyla 100 tam puan alan üniversite akademisyenlerine sertifikaları Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay KILIÇ tarafından verildi.
Programın sonunda mesleki eğitime destek programı kapsamında TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş tarafından Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağışlanan otomobil Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay KILIÇ tarafından teslim alındı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa ayrıca, Samsun Milletvekili Erhan USTA, Hasan Basri KURT, Kemal ZEYBEK, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya YILMAZ, Baro Başkanı Kerami GÜRBÜZ, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ünsal AĞAOĞLU, Atakum Belediye Başkanı İshak TAŞÇI, Güreş Federasyonu Başkanı Musa AYDIN, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, öğretim üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin son Başpehlivanı Recep KARA’da katıldı.