Rastgele kullanılan ilaçların yaratacağı sağlık problemleri ciddi sorunlara yol açabilir.
Bazı hastalıklara kronik hastalıklar adı verilir : diyabet(şeker hastalığı),hipertansiyon,,koroner kalp hastalıkları,romatoid artrid,behçet hastalığı, gibi. Bu hastaların sürekli ilaç kullanması ve kontrolü gereklidir.Ancak bazı hastaların,bu hastalık için verilmiş ilaçları hiç bir kontrol olmadan sürekli içtiği görülmektedir.Ancak, her ilacın vucüt üzerinde farklı etkisi olduğu,ilaçların yan etkilerinin olduğu ve sürekli kontrol altında kullanılmaları gerektiği unutulmaktadır.
mesala bazı kalp ilaçları kalp hızını etkiler,bazı tansiyon ilaçları öksürük yapar,bazı kalp ilaçları başağrısı yapar,ayaklarda ödem yapar,onun için ilaçların hekim kontrolünde kullanılması gerekir.Zira her ilaç için insan bünyesi farklı tepkiler verebilir. Bazı hastaların ilaç almasına ragmen tedavi istenilen düzeyde gitmeye bilir,bunun için kronik hastaların,belli periyodlarda hekimkontrolüne gitmesi ve karaciğer ve böbrek testlerini yaptırması ve tedavi hedefleri konusunda hekiminden bilgi alması gereklidir.
HASTA TEDAVİSİ KİŞİSELDİR
Yani her hasta için verilen ilaç ve beklenen etki farklı olabilir.İyi ilaç yoktur,hasta uyumu ve beklenen tedavi hedeflerine ulaştıran tedavi idealdir,uygulanan ilaçlar da iyidir.İnsan bünyesinin ilaca ne tepki vereceği bazen bilinemez bunun için kontrol ve ilaç uygulamaları sırasında hastanın tetkik edilmesi yaşam standartlarını iyileştirmek ve komplikasyon adı verilen kronik hastalıkların yaratacağı olumsuzlukları en aza indirmek için şarttır.
SAĞLIKLI İNSANLAR İÇİN DE PERİYOİDK MUAYENE GEREKLİDİR.
Günümüz şartlarında, her insanın en az yılda bir kere kan şekeri baktırması,yılda bir kez tansiyon ölçtürmesi ,kolesterol takibi ,sigara içenler için akciğer filmi çektirmesi ve hekim kontrolünden geçmesi şarttır. Bu bir çok hastalıkta erken tanı ve tedavi için olmazsa olmaz şarttır.
Dr.M.Emin Dinççağ
İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Uzmanı