Sağlık Sen Samsun Şube yönetimi Samsun yerel basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu.

Biçer yaptığı açıklamada,” Bugün ilimizde sağlık çalışanlarımızın son yıllarda döner sermeye düşüşleri ile ilgili yaşadığı gelir kaybını ve mağduriyeti dile getirmek için buradayız.
İlimizde başta Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmak üzere tüm sağlık kuruluşlarımızda sağlık çalışanlarımız sabit dışı ek ödeme ya az almakta ya da hiç alamamaktadırlar. Bu durum çalışma motivasyonlarını ciddi manada düşürmektedir.
Örnek verecek olursak ilimizin en büyük hastanelerinden birinde ¼’ünde olan sağlık çalışanımız ortalama sabit üstü ek ödeme ücreti olarak Eylül ayında 30 TL; Ekim ayında ise 10 TL döner sermaye almıştır.
Geçtiğimiz yıllarda bu rakamlar aynı hastanelerde aylık 500 TL civarındaydı. Her geçen gün azalmakta olan bu rakamlar artık yok olmaya başlamıştır. Bir kişinin bir yıl içerisinde hastaneye müracaat oranı 9 olduğu göz önünde bulundurulursa Avrupa’da bu konuda birinci iken, maalesef sağlık çalışanları tarafında durum hiç iç açıcı olmadığı gibi yüksek müracaat oranı karşısında emeğinin karşılığını tavandan alması gerekirken, bırakın tavanı almayı, taban olan sabit ödemeye razı bırakılır olmuştur.
Tatil, hafta sonu demeden, kimi zaman ailelerine ayırmaları gereken zamanı hastalarına ayırarak 7 / 24 hizmet veren sağlık çalışanlarımızın gelirleri bir tasarruf kalemi değildir, olmamalıdır.
Aylık 500 TL sabit üstü döner sermaye alan personelin döner sermayesinin 50 TL düşürülmesi, onun cebinden 450 TL alınması, bu kişinin evine alacağı bir ekmeğin, çocuğuna alacağı bir sütün, meyvenin azaltılması demektir, sağlık çalışanlarının evine götüreceği ekmeğinden tasarruf yapılmamalı, bu tasarrufun kimseye bir fayda getirmeyeceği bilinmelidir.
2023 Türkiye’sinde sağlık turizmin ön planda tutulacağını var sayarsak, bunun canlanması ve hayat bulmasının yolu sağlık çalışanlarının memnuniyetinden geçeceğinin bilinmesi gereklidir.
Şehirlerimiz için kurulacak olan şehir hastaneleri Dünya’da örnek teşkil edecek iken, aynı ölçüde sağlık personeline getirilecek düzenlemelerinin de Dünya’da örnek teşkil etmesini ve sağlık çalışanlarımızın da mutlu bir ortamda çalışmasını istiyoruz.
Bu konunun düzeltilmesi ve sağlık çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi adına yetkililerden isteğimiz:
- Acilen ve ivedilikle Döner sermeye dağıtılabilir oranın %39 değil, %55’e çekilerek sağlık çalışanlarımızın nefes almasını istiyoruz.
- 8 yıldır her şeyin zamlandığını düşünürseniz, zamlanmayan SUT fiyatlarının belli kalemlerinde değil tüm kalemlerinde acilen %30 zamlanması gereklidir.
Son dönemde kurlarda yaşanan dalgalanmalarda hastanelerimizin ödeme dengelerinde sorunlar yaşanmasına neden olmuş, birçok hastanede personel dağıtılan döner sermaye rakamlarını tasarruf edilir bir kaynak olarak görmüştür.
Bu konuya Sağlık Bakanlığımız, Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca, Sağlık İl Müdürlüğü yöneticilerimiz mutlaka eğilmeli, hastanelerimiz bu yönde bir tasarruf politikası içine girmemeleri yolunda uyarmalıdırlar.
Gerekirse hastanelerimiz devletimiz tarafından desteklenmeli, sağlık çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi için dağıtılabilir döner sermaye oranları artırılmalı, döner sermaye üzerinden yapılan ödemeler azaltılmalı ve bazı bu kalemden ödenen giderlerin genel bütçeden karşılanması yoluna gidilmelidir.
İnanıyoruz ki gerekli önlemler alındığında sağlık çalışanlarımızın yaşadığı bu mağduriyet giderilecektir.
Bu anlamda bu konunun takipçisi olacağımızı buradan tüm kamuoyuna hatırlatmak istiyoruz. Biz Sağlık-Sen olarak her zaman çalışanlarımızın yanında yer alarak, yaşadıkları haksızlık ve mağduriyetleri dile getirmeye devam edeceğiz.
Hepinize basın açıklamamıza katıldığınız ve sağlık çalışanlarımızın sesini duyurmamıza yardım ettiğiniz teşekkür ediyorum.” dedi